Skip to main content
Support
Event

Переосмислюючи демократію: XXI століття

Міжнародний круглий стіл «Переосмислюючи демократію: ХХІ століття», спільно організований Київським проектом Інституту Кеннана, Інститутом філософії НАНУ за участі Посольства Франції в Україні та НУО «Київське братство», відбувся у Києві 24 вересня 2010 року. Під час обговорення його учасники торкнулися широкого спектру проблем, пов’язаних з розвитком демократії в сучасному світі, та, зокрема, викликів, яких зазнає демократія на пострадянському просторі.

Date & Time

Friday
Sep. 24, 2010
10:00am – 1:00pm ET
Get Directions

Overview

Міжнародний круглий стіл «Переосмислюючи демократію: ХХІ століття», спільно організований Київським проектом Інституту Кеннана, Інститутом філософії НАНУ за участі Посольства Франції в Україні та НУО «Київське братство», відбувся у Києві 24 вересня 2010 року.

Під час обговорення його учасники торкнулися широкого спектру проблем, пов’язаних з розвитком демократії в сучасному світі, та, зокрема, викликів, яких зазнає демократія на пострадянському просторі. Особливу увагу було зосереджено на таких країнах як Україна, Грузія та Російська Федерація. Було відзначено, що в умовах світової кризи демократії, формально демократично обрані уряди цих країн не мають належної легітимності і в умовах відсутності незалежної судової системи та нерозвиненої законодавчої бази не забезпечують належного дотримання як демократичних процедур, так і належного контролю з боку демократичних інституцій.

Учасники круглого столу зацікавлено обговорювали проблему співвідношення понять суб’єкту та об’єкту демократії, соціальної бази та передумов демократичних реформ на пострадянському просторі, згадали про роль традиційних інституцій в процесі модернізації суспільства, а також про рівень соціального та культурного розмаїття, як важливої передумови для успішного здійснення демократичних трансформацій.

Проблему «другого ешелону» влади (учителів, лікарів, менеджерів різного рівня) було також визначено як важливу для розуміння ефективності/ неефективності здійснення демократичних перетворень у країнах пострадянського простору.

Таким чином під час круглого столу було окреслено нехай і не повний, але важливий список проблем життєво важливих для регіону, у якому хоча і було задекларовано відданість ідеям розвитку демократії, проте часто за демократичною риторикою приховується відверто авторитарна політика і практика.

Учасники дискусії одностайно погодилися з тим, що обговорення проблем демократії повинно стати регулярним і до нього необхідно залучати широке коло зацікавлених з метою спільного опрацювання шляхів подальшого розвитку демократії як в регіональному, так і у глобальному масштабі.

Tagged

Thank you for your interest in this event. Please send any feedback or questions to our Events staff.