Skip to main content
Support
Event

Сучасні міста України: Дніпропетровськ як політичний, економічний і культурний регіональний центр

13 травня в Дніпропетровську відбувся семінар на тему «Сучасні міста України: Дніпропетровськ як політичний, економічний і культурний регіональний центр». Його учасники обговорювали розвиток свого міста в історичній перспективі та на сучасному етапі, а також його місце в Україні як одного з найвизначніших політичних, індустріальних, фінансових, наукових і культурних центрів.

Date & Time

Wednesday
May. 13, 2009
3:00am – 6:00am ET
Get Directions

Overview

13 травня в Дніпропетровську відбувся семінар на тему «Сучасні міста України: Дніпропетровськ як політичний, економічний і культурний регіональний центр». Його учасники обговорювали розвиток свого міста в історичній перспективі та на сучасному етапі, а також його місце в Україні як одного з найвизначніших політичних, індустріальних, фінансових, наукових і культурних центрів.

Історія Дніпропетровська простежується до часів скитської держави, яка існувала на цій території ще у другому тисячолітті до нашої ери. За часів Київської Русі на цьому місці було велике слов’янське поселення, а в епоху Козаччини тут було українське місто Новий Кодак. Офіційно місто Катеринослав було засноване у 1776 Катериною ІІ, яка прагнула побудувати тут столицю нових російських земель, але її смерть перешкодила цим грандіозним планам. Відтоді місто розвивалося як центр сільськогосподарської губернії аж до кінця ХІХ століття, коли відкриття Криворізького залізорудного басейну підштовхнуло індустріальний розвиток Катеринослава. У цей період великі прибутки місцевих підприємств сприяли інтенсивному розвитку інфраструктури і благоустрою міста. Індустріалізація Дніпропетровська тривала і після встановлення радянської влади, яка вже у тридцяті роки ХХ століття перетворила місто на потужний промисловий центр.

Сьогодні Дніпропетровськ є третім місто в Україні за кількістю населення (більше 1 млн. жителів). Його економічному розвитку сприяє розташування на перетині різних транспортних шляхів і близькість до найбільших в Україні сировинних баз: кам’яновугільного Донбасу, залізорудного Криворіжжя та Нікопольського марганцевого басейну. Місто має величезний економічний потенціал, заснований на важкій промисловості – його підприємства виробляють близько 5% промислової продукції України. Дніпропетровськ – друге в Україні місто за кількістю зареєстрованих тут підприємств і організацій, яких налічується майже 100 тисяч. Стрижнем економіки міста є металургійний комплекс: його частка у галузі складає 7%, а у виробництві труб – більше 50%. Іншими важливими промисловими секторами є машинобудування, металообробна, хімічна, нафтохімічна, переробна, легка і харчова промисловість. Дніпропетровськ є одним із світових центрів ракетно-космічного будування, а також важливим осередком зовнішньоекономічної діяльності: обсяг експортно-імпортних операцій підприємств регіону складає 7% загального зовнішньоторговельного обігу України. У місті також розвинені системи транспортних і електронних комунікацій і фінансових послуг.

Дніпропетровськ – один з найбільших наукових і освітніх центрів України. Такі вищі навчальні заклади міста як Дніпропетровський національний університет, Академія митної служби, Національний гірничий університет, Хіміко-технологічний університет, Академія будівництва і архітектури, Національна металургійна академія, Університет залізничного транспорту широко відомі в Україні і за її межами. У місті зосереджено багато науково-дослідних і проектно-конструкторських організацій, передусім інститути геотехнічної і технічної механіки, чорної металургії, транспортних систем і технологій, проблем природокористування і екології, які переважно працюють у галузях гірничої, металургійної, будівельної і хімічної промисловості.

Особливості історичного і економічного розвитку Дніпропетровська відбилися на його сучасному вигляді: плануванні, інфраструктурі й архітектурі. Місто створювалося державою і залежало від державних фінансових вливань. Його власні ресурси актуалізувалися у період індустріального буму, але радянська влада знову зробила його залежним вже від підприємств військового комплексу і змусила розвиватися так, щоб обслуговувати саме їх потреби. Після набуття Україною незалежності руйнування старих і виникнення нових соціально-економічних умов не сприяло виваженій забудові, поліпшенню інженерно-транспортної інфраструктури і вирішенню екологічних проблем. Як наслідок, сучасне обличчя Дніпропетровська – це змішання різних епох і стилів: пам’ятки, зведені у стилі класицизму і модерну, височіють поряд з радянськими конструктивістськими і типовими будівлями, губляться поруч із сучасними «хмарочосами» та чергуються з промисловими і рекреаційними зонами.

Новий генеральний план міста передбачає його розвиток у теперішніх адміністративних межах переважно за рахунок реконструкції і ущільнення існуючої забудови. Його основними принципами є територіальна організація і впорядкування на основі чіткого функціонального зонування, формування каркасу міста шляхом побудови і реорганізації системи магістральних вулиць, вдосконалення системи обслуговування всіх рівнів, інженерна підготовка і благоустрій територій, заходи з охорони навколишнього середовища.

Tagged

Thank you for your interest in this event. Please send any feedback or questions to our Events staff.