Skip to main content
Support
Event

Міське середовище в Україні: міграційні процеси і формування локальних ідентичностей

Київський офіс Інституту Кеннана і Миколаївський державний гуманітарний університет імені Петра Могили провели круглий стіл, присвячений розвитку міст південного регіону України. Його учасники наголосили, що на перебіг соціально-економічних, політичних, демографічних і культурних процесів у будь-якій державі, регіоні і місті помітно впливають міграційні та етнічні чинники. У цьому контексті особливо цікавим є південний регіон України – один із найбільш контрастних мегарегіонів, що концентрує у собі «дух території».

Date & Time

Wednesday
Mar. 26, 2008
4:00am – 7:00am ET
Get Directions

Overview

Київський офіс Інституту Кеннана і Миколаївський державний гуманітарний університет імені Петра Могили провели круглий стіл, присвячений розвитку міст південного регіону України.
Його учасники наголосили, що на перебіг соціально-економічних, політичних, демографічних і культурних процесів у будь-якій державі, регіоні і місті помітно впливають міграційні та етнічні чинники. У цьому контексті особливо цікавим є південний регіон України – один із найбільш контрастних мегарегіонів, що концентрує у собі «дух території».

Поліетнічний склад населення Миколаївщини почав формуватися ще від початку колонізації цих земель, коли уряд Російської імперії проводив протекціоністську політику щодо переселення сюди іноземців. Теперішня ж ситуація є результатом цілеспрямованої радянської політики перерозподілу трудових ресурсів другої половини ХХ століття, що спричинила організовані і стихійні переселення на південь України, які за наслідками можна порівнянти з «великим переселенням народів».

Населення сучасного Миколаєва, сформоване великою мірою за рахунок міграції, має відповідну особливі ментальність і відмінну міську ідентичність. Етнічна строкатість міського населення розвинула у миколаївців терпимість до «іншого»: до іноземної мови, чужої традицій, культури, виховала здатність до сприйняття нового. Це допомагало представникам різних культур не лише спільно господарювати, але і прискорило соціально-економічний розвиток міської громади. Підтримка і розвиток традицій міжетнічної кооперації дає можливість представникам різних етносів добре орієнтуватися в сучасному суспільстві, належно представляти і захищати свої інтереси, поважати інтереси і права інших людей, колективно вирішувати спільні проблеми.

Tagged

Thank you for your interest in this event. Please send any feedback or questions to our Events staff.