Skip to main content
Support
Event

Толерантність у багатонаціональному суспільстві: історія і сучасність

26 квітня 2006 р. у Кам'янці-Подільському відбувся семінар "Толерантність у багатонаціональному суспільстві: історія і сучасність". Із доповіддю на тему "Історична спадщина міжетнічного співробітництва на Поділлі у XVII-XIX століттях" виступив Андрій Руккас, кандидат історичних наук, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка, випускник програми Інституту Кеннана. Учасники семінару обговорили особливості взаємовідносин представників різних національностей, які проживали у межах старого Кам’янця-Подільського, на певних історичних етапах, торкнулися сучасних перспектив розвитку міста, збереження його історичної спадщини і піднесення його туристичної привабливості.

Date & Time

Wednesday
Apr. 26, 2006
3:00am – 6:00am ET
Get Directions

Overview

26 квітня 2006 р. за ініціативи Київського проекту Інституту Кеннана у місті Кам’янці-Подільському Хмельницької області на базі місцевого державного університету був організований науковий семінар на тему: “Толерантність у багатонаціональному суспільстві”.

Вступним словом семінар відкрив директор Київського проекту Інституту Кеннана кандидат філологічних наук Я.Пилинський, який у своїй промові наголосив на важливості вивчення історичного минулого, акцентувавши увагу слухачів на необхідності ретельно підходити до раніше замовчуваних, незручних тем, які й досі провокують гострі дискусії у нашому суспільстві. Окрім того, Я.Пилинський коротко ознайомив присутніх на семінарі представників гуманітарної еліти Кам’янця-Подільського з метою та завданнями функціонування очолюваного ним проекту, розповів про основні напрямки діяльності, закликавши до налагодження тісної співпраці.

Наступним був запрошений до слова проректор Кам’янець-Подільського державного університету, професор, кандидат історичних наук  В.Савчук, автор численних наукових публікацій, присвячених історії Поділля. У своїй промові він яскраво змалював картину складних і драматичних, однак водночас і продуктивних (у складні періоди історії) взаємовідносин представників різних національностей, які проживали у межах старого Кам’янця-Подільського. Наприклад, на початку ХVІ століття землі міста були поділені між поляками, вірменами та українцями на три рівні частини. При цьому кожна національна громада мала тоді свій власний ринок, магістрат, суд, будинки для адміністрації тощо. Окрім того, починаючи з XV ст. в околицях Кам’янця оселяються євреї, чисельність яких поступово зростала, досягнувши у 1892 р. 13714 осіб, що становило на той момент біля 37% населення міста. Таким чином, на думку професора В.Савчука, давній Кам’янець-Подільський являє собою прекрасний приклад співіснування і толерантності у поліетнічному та поліконфесійному середовищі. Отже, місце для проведення семінару, на його переконання, було обране напрочуд вдало.

Наступний доповідач, заступник Кам’янець-Подільського міського голови О.Демчук, у своєму виступі зупинився на сучасних проблемах міста, розповів про перспективи його економічного та соціального розвитку, зокрема, піднесення його туристичної привабливості. Враховуючи традиційну для Кам’янця-Подільського поліетнічність та поліконфесійність, міська влада всіляко сприяє всебічному соціально-культурному розвиткові різних національних громад міста. Крім того, доповідач розповів про міжнародну підтримку відродження історичної спадщини міста, зокрема, після візиту голови Сейму Республіки Польщі М.Плажинського до міського бюджету надійшло 100 тисяч злотих, спрямованих на дослідження всесвітньо відомої пам’ятки архітектури – Замкового мосту. З метою більшого залучення туристів та розвитку історичних традицій у Кам’янці-Подільському щорічно влаштовуються видовищні заходи, наприклад, такі, як “Козацькі забави” та “Лицарські турніри”. Завершуючи свій виступ, О.Демчук наголосив, що міська влада прагне об’єднати кам’янчан незалежно від їх національної чи релігійної приналежності в одну велику, здорову, дружну сім’ю, в якій не буде чужої біди і лиха. В недалекому майбутньому місто стане справжньою “перлиною”, слава про красу і багатство якого розійдуться далеко за межі України.

З доповіддю “Історична спадщина міжетнічного співробітництва на Поділлі у XVII-XIX століттях” виступив кеннанівський випускник 2001 р., доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат історичних наук А.Руккас. При цьому свою основну увагу він звернув на висвітлення міжетнічних стосунків у Кам’янці-Подільському в період з кінця XVIII ст. до початку ХХ ст., тобто під час перебування міста й всього подільського регіону у складі Російської імперії. При цьому доповідач детально зупинився на висвітленні становища єврейської громади. Проводячи політику русифікації та асиміляції, встановивши межу осілості для осіб іудейського віросповідання, царський уряд разом з тим дозволив їм оселитися в межах містах (що було категорично заборонено у польські часи). Більше того, у 1893 р. після запровадження нового міського положення до складу Кам’янецької думи разом з чотирма поляками-католиками і німцем-лютеранином увійшли також й два представники єврейського населення. Доповідач наголосив на тому, що зі свого боку передова українська інтелігенція сприяла соціальному розвиткові єврейської громади міста, наприклад, за ініціативи першого заступника міського голови адвоката М.Трублаєвича у Кам’янці-Подільському було створено “Товариство допомоги фізичному розвитку дітей”, послугами якого безкоштовно користувалась місцева єврейська біднота.

Виступи доповідачів викликали велику зацікавленість у присутніх, серед яких були викладачі гуманітарних дисциплін Кам’янець-Подільського державного університету, аспіранти, краєзнавці та представники міської адміністрації. Я.Пилинський, В.Савчук, О.Демчук та А.Руккас  відповіли на чисельні питання слухачів, пов’язані з історію та сучасним станом розвитку національних громад міста.

Завершуючи семінар директор Київського проекту Інституту Кеннана Я.Пилинський подякував усім учасникам наукового форуму та висловив сподівання, що подібного роду зустрічі, присвячені вивченню історії міжетнічних стосунків в різних регіонах України, стануть традиційними для Київського проекту Інституту Кеннана.

Tagged

Thank you for your interest in this event. Please send any feedback or questions to our Events staff.