



## "Mainstreaming Climate Change Adaptation within Institutions and Policy" Workshop Agenda

# March 11-13, 2015 The Knutsford Court Hotel – Windward Suite 16 Chelsea Avenue Kingston 5

The Wilson Center and the United States Agency for International Development, in partnership with the Climate Change Division within the Ministry of Water, Land, Environment and Climate Change, cordially invite you for an upcoming training workshop on mainstreaming climate change adaptation policies. A segment of the training will also incorporate a component on women's empowerment. The workshop will follow a planned COP 20 workshop scheduled for March 11, and will help to take what was learned from the COP 20 session and focus on how that can be implanted within Jamaica.

#### **Session 1 - Wednesday March 11: 14:00 – 17:00**

#### 14:00 Opening Remarks:

**Albert Daley,** Principal Director, Climate Change Division, Ministry of Water, Land, Environment and Climate Change

**Representative from Ministry** 

Representative from USAID

Roger-Mark de Souza, Director, Environmental Change and Security Program, Wilson Center

(A) Adaptation as a process of managing change

14:20 Introduction to the seminar – Objectives, approach, ground rules, individual introductions

John Colvin, Principal, Global Climate Adaptation Partnership, Oxford Center for Innovation





### **14:30** Managing change – experiences of individuals, country-level and global change (*Time required:* 65 minutes)

*Purpose of this session:* An introductory session providing an orientation to processes of change and their management, before focusing on the particular theme of climate change.

#### 15:35 Coffee/tea break

#### 15:55 What is special about managing climate change? (*Time required:* 65 minutes)

*Purpose of this session:* To develop an outline understanding of the particular challenges of managing climate change, and what is meant by (mainstreaming) climate change adaptation.

#### 17:00 Adjourn

#### Session 2 - Thursday March 12: 08:30 - 12:45

#### (B) An expert-led approach to mainstreaming CCA into policies, plans and programmes

#### **08:30 Vulnerability as an entry point** (*Time required:* 1 hour and 55 minutes)

*Purpose of this session:* To frame the climate change challenge in terms of basic science, impacts and vulnerabilities

#### 10:25 Coffee/tea break

#### 10:45 Screening policies, plans and programmes for climate risk (*Time required:* 2 hours)

*Purpose of this session:* The previous session highlighted the analysis of vulnerability, as a basis for prioritising adaptation decisions, plans and strategies. In this session we focus on climate risk screening, a method for mainstreaming vulnerability analysis into existing policies, plans and programmes

#### Lunch 12:45 - 14:00

#### **Session 3 - Thursday March 12 (14:00 – 17:00)**

#### **14:00 Identifying adaptation options** (*Time required:* 2.5 hours)

*Purpose of this session:* To better understand and practice the process of identifying good adaptation options.





#### Total Collectica Break

**16:30 Prioritising adaptation options** (*Time required:* 30 minutes)

*Purpose of this session:* To introduce participants to methods for appraisal and prioritisation of adaptation options

#### 17:00 Adjourn

Session 4 - Friday March, 13 08:30 - 12:30

**08:30** A multi-stakeholder approach to mainstreaming (*Time required:* 2 hours)

*Purpose of this session:* To reflect on different routes to mainstreaming, considering the importance of multiple stakeholder contributions and stakeholders' understanding and ownership of the mainstreaming process

10:30 Coffee/tea break

**10:50** Scaling up: A bottom-up approach to mainstreaming (*Time required:* 2 hours)

*Purpose of this session:* To reflect on another option for mainstreaming, based on scaling up learning and lessons from a good local pilot or pathfinder.

Lunch 12:50 - 14:00

**Session 5 – Friday, March 13 14:00 – 16:00** 

**14:00** Gender empowerment in adaptation and mainstreaming (*Time required:* 90 minutes)

Roger-Mark de Souza, Director, Environmental Change and Security Program, Wilson Center

*Purpose of this session:* To consider the role of gender in climate change adaptation, and approaches to gender empowerment.

**15:30 Workshop review** (*Time required:* 30 minutes)

Purpose of this session: To obtain feedback on the workshop from participants

16:00 Adjourn/Closing Remarks